Musikgudstjeneste Langfredag | Abildgård Kirke

Sted Abildgård Kirke, Abildgårdsvej 56, 9900 Frederikshavn
Biskop Thomas Reinholt Rasmussen
Musikgudstjeneste Langfredag

Musikgudstjenesten på denne langfredag har som hovedingrediens Joseph Haydns berømte ”Jesu syv ord på koret” med indlagte læsninger. Desuden meditativ orgelmusik og fællessalmer.

”De syv korsord” er en traditionel samling af syv korte fraser ytret af  Jesus under korsfæstelsen, lige før han udåndede. Ordene er samlet fra de fire evangelier, og indgår i en form for kristen meditation hørende til netop langfredag.

Tallet syv har en symbolsk værdi i kristendommen, særligt som reference til skabelsen, som ifølge Første Mosebog tog syv dage.

Haydn’s berømte meditationer over ”Jesu syv korsord” blev komponeret på bestilling  i 1786 til langfredagsgudstjenesten i Cadiz i i Spanien. Musikken veksler med en oplæsning af korsordene.

De syv korsord illustreres på smukkeste vis i musikken, f.eks. i satsen ”Min Gud, Min Gud, hvorfor har du forladt mig”, hvor 1. violinen flere gange bliver ladt alene. Værket afsluttes af en voldsom skildring af jordskælvet andre strygere.

Strygerkvartetten består af engagerede musikere fra Aalborg Symfoniorkester, og der bliver et gensyn med det ukrainske ægtepar Olga og Taras Daniluk, som ofte har medvirket i Abildgård Kirke, senest ved midnatsgudstjenesten i 2022.

Medvirkende:

Biskop Thomas Reinholdt Rasmussen, liturg